Auckland vårt slutmål

För att inte behöva stressa hade vi förbokat 2 nätter på en caravanpark i Auckland så nära stadskärnan som möjligt. Men på vägen dit stannade vi på museet The Kauri museum vilket var intressant, museet handlade om allt runt Kauri trädet. Lite vemodigt med alla fina träd som är borta 😐 Min fundering om hur man fick timmret ned från regnskogen i branta partier fick sitt svar på museet. Dom byggde fördämningar som när vattnet blev tillräckligt högt lät rasera kontrollerat och sedan brakade stockarna ned i regnskogen och efter det stängde man fördämningen igen och började om.

Väl framme i Auckland och etablerade på campingen inte oväntat lite trångt tog bussen ner i city och hamnen samt gick ut och åt middag. Nästa dag blev det en färja ut till Waiheke Island där vi badade och gick runt lite.

Wiapua Forest och Tane Mahuta

Den 8 januari började med att vi tittade på soluppgången vid Rarawa beach för att sedan åka till Waipoua forest och titta på Tane Mahuta ”skogens herre på maui”. Det är Nya Zeelands största kauri träd, ca 2000 år gammalt. Vilken upplevelse undrar om inte detta träd givit inspiration till Avatar för det var känslan när man närmade sig denna bjässe. Guiden som var där berättade att Tane Mahuta i själva verket var ett undomligt träd jämfört med dom enorma träd som fällts under 1800 talet. På vägen dit stannde vi vid Opononi en liten håla som har en rar historia om en vild delfin som lekte med badande barn på 50 talet, tyvärr lyckades anonyma dynamit fiskare spränga den till döds 🙁

Carina var sugen på att titta på kiwi fåglar så vi stannade på Kauri Coast top 10 holiday park där man kunde delta i nattvandring efter kiwi fåglar. Carina tittade in i bilen vid 23 tiden och berättade att hon fått sett kiwifåglar under vandringen 🙂 Undertecknad fick tyvärr ställa in i sista stund och ägnade kvällen åt tarmskjölning istället eftersom jag tydligen intagit något som magen inte tyckte passade in.

Rarawa Beach

Målet 7 januari var att åka upp till fyren vid Cape Reinga för att se nordligaste delen av Nordön och efter det hitta en trevlig camping med strand inte för långt från Nordspetesen. Valet föll på Rarawa Beach campsite, en lite avsides camping som ombesörjes av Department of Conservation ”DOC” Samma typ av camping som vid broken hill, med andra ord lite spartanskt men med fint läge. Campen låg bara 500m från stranden så här skulle badas och och eftersom det var klarblå himmer även studeras stjärnor. Vad skall man säga, en bild säger mer än tusen ord så jag slutar här.

Wiatangi Treaty Grounds

Den 6 januari var en spännande dag som började med bus och slutade med kultur. Vi hade hyrt en vattenskoter under förmiddagen och ingen av oss kunde väl drömma om att vi skulle susa runt dryga 40km ut bland öar i Bay of islands ända ut till havet där vi fick köra både genom och in i grottor. Men vädret var fantastiskt 28 grader näst intill vindstilla. Att köra vattenskoter måste jag nog erkänna är minst lika kul som MC 😎

Efter denna omtumlande förmiddag som var klart det roligaste vi gjort här nere vilade vi en stund för att sedan gå på museet vid Wiatangi Treaty Grounds platsen där alla Maui hövdingar skrev avtalet och Nya Zeeland blev det land vi känner idag. Intressant och höra historien från en maui men mellan raderna förstår man att det fortsatt finns massor med konflikter runt detta ämne.

På kvällen blev det en god fiskmiddag med ostron, musslor, sushi kanongott. På vägen hem blev det lite cirkus som man hade i en park och vad händer då, av alla dom 100+ som sitter i gräset vem springer man fram och rycker upp på scen, jo Gollum2. Man skall tydligen styra upp allt här nere 🙂

Whangarei

Vi åkte relativt tidigt från Broken Hills eftersom målet var att stå på lite extra och passera Auckland utan stopp då vi skall avsluta semestern där. På vägen mötte vi fler bilar än vad vi gjort hitintills, rader av ringlande köer söderut eftersom många troligen skall hem och jobba efter julhelgen. Fascinerande att börja åka mot Auckland som är en riktig storstad, det börjar med tilltagande kraftledningar sedan växer vägen från två filer till ibland fyra. Mitt i Auckland passerar vi bron som påminner om den i Sydney. Hederligt gammalt Brittiskt jätte mekano.

Väl framme i Whangarei tar vi cycklarna ned till hamnen som är en populär hamn för långseglare. Vi hittade tom en svensk båt från Stockholm S/Y Ultimo som är ute på långsegling. I hamnen åt vi en lite udda Asiatisk middag, samt cyklade upp till campern igen. Dagen efter tittade vi på vattenfallet i Whangarei Falls och satte fart mot Paihia som var dagens mål.